Houvast

De Houvast is een kist met een geheel rechthoekig ontwerp. Hij is gemaakt van vurenhout en heeft een robuuste uitstraling. Bijzonder aan deze kist is het handvat dat rondom de kist is bevestigd waaraan de kist zijn naam dankt. Hij is door veel mensen tegelijk te dragen.

Deze kist probeer ik op voorraad te hebben maar omdat het handwerk is kan ik dat niet garanderen.

Als grafkistenmaker wordt ik zo nu en dan door mensen gebeld die niet meer lang te leven hebben en zelf een kist willen uitzoeken of laten maken. Zo werd ik bijvoorbeeld een keer gebeld door een man die mij vroeg een kist te maken van een iep die bij hem in het bos had gestaan. De man was al 10 jaar ziek en zou binnenkort komen te overlijden. Hij woonde in een bos waar 10 jaar geleden veel oude iepen waren bezweken aan de iep-ziekte. Dat was dezelfde periode waarin hij ernstig ziek was geworden.

Vlakbij woonde een boswachter die één van de 200 jaar oude iepen bewaard had. Hij had de man het hout aangeboden om daar een kist van te laten maken. De man zou gecremeerd worden en zijn as en dat van de kist zouden dan later uitgestrooid worden in het bos waar de iep en de man beide geleefd hadden. De kring zou zo weer rond zijn.

Via via had de man van mij gehoord en vroeg mij dus of ik die kist wilde gaan maken. Ik zei dat ik het een heel bijzonder plan vond, maar dat ik eerst wilde bekijken hoe het hout er uit zag en wat in mijn mogelijkheden lag om daar een kist van te maken. Het was een leuke boswachter en ontzettend mooi hout.

Door de telefoon heb ik een ontwerp besproken met de man. Hij wilde een hele basale kist zonder enge knik en niet taps toelopend. Gewoon een echte kist-kist met een greep rondom zodat velen hem konden dragen. Met groot enthousiasme ben ik aan die kist begonnen en toen deze af was heb ik de man gebeld of hij de kist kon komen bekijken. Dat ging niet meer, maar omdat hij hem zo graag wilde zien heb ik de kist in de auto geladen om hem in zijn kleine huisje te tonen. Ik zou hem daarna weer in de werkplaats opslaan totdat hij zou zijn overleden.

De ontmoeting was bijzonder. Samen met de boswachter heb ik de kist het kleine huisje binnen gedragen en in de kamer, waar de zieke man op een bed lag, op de tafel geplaatst. Toen ik de kist ontdeed van het kleed dat er omheen zat, stond de man enthousiast op.“Radboud, wat een mooie kist, dank je wel “ Hij pakte de geep vast en liep om de kist heen. “Nu ben ik er klaar voor en kan ik sterven, wat zullen ze de kist mooi vinden. “Hier hebben zij (de nabestaanden) en ik houvast aan”. Een mooier compliment kon de man mij niet geven.

Over de bekleding had ik niets gezegd maar ik had de houtkrullen van het schaven verspreid over de bodem. Het was een schot in de roos. Hij zou zelf nog wat mos, takjes en bloemen uit het bos laten halen wanneer hij uiteindelijk in de kist lag.

Ik heb de kist weer mee genomen en een paar maanden later werd ik gebeld dat de man was overleden. Ik heb de kist wederom bezorgd en zette hem op een zelfde manier weer in zijn kamer vlakbij het bed waarin hij overleden was. Zijn vrienden waren nu degenen die enthousiast reageerden. Het was een mooie ervaring en een eer om hieraan meegewerkt te hebben.

Dit model kist ben ik hierna van vurenhout gaan maken en noemde hem ‘De Houvast’.

prijs € 985,-

Andere modellen: PetronellaOpbaarplank Petronella, Eenvoud,  Zachte baar, Paulus,  en de Cocon.